Home > Over ons > Succesverhalen > Applus RTD ontdekt verborgen ‘geheimen’ van kunstwerken op de TEFAF kunstbeurs

Succesverhalen

Neem contact op

Applus RTD ontdekt verborgen ‘geheimen’ van kunstwerken op de TEFAF kunstbeurs
‘Vetting’ betekent letterlijk ‘doorlichten’. Dat is precies wat Applus RTD voor TEFAF en het Rijksmuseum heeft gedaan! Met een speciaal DDR (Direct Digital Radiography) systeem, maakten wij tijdens de vetting voor de TEFAF digitale röntgenopnames van kunstwerken, die direct na de opname te bekijken waren via de computer. Daarmee werd de authenticiteit van de kunst bepaald door zowel de kennis van de experts als het technisch niet destructief onderzoek.

Wist u dat?


Op de TEFAF 2016 in Maastricht werd een vroeg werk van Rembrandt ontdekt! Het was zo duidelijk dat dit een van de werken van Rembrandt was dat dit met het blote oog kon worden vastgesteld. Voor meer informatie, bekijk de uitzending van NPO Nieuwsuur.

Om op de beursvloer direct het radiografisch onderzoek te kunnen uitvoeren werd een speciale container opgesteld met loden beplating, ter bescherming tegen de (minimale) straling. In de container stond het ‘Wireless Digital Detector’ paneel van GE opgesteld met een pulserende röntgenbuis die minimale straling afgeeft. Het DDR systeem zorgt ervoor dat er een digitale radiografische opname wordt gemaakt op de beeldplaat, die direct en draadloos naar de computer wordt verstuurd. Er hoeft dus geen film ontwikkeld te worden, of een beeldplaat te hoeven ingelezen.
 
 
Dat bespaart enorm veel tijd en er kan, indien nodig, direct een heropname gemaakt worden! Daarnaast is deze set gevoed met een batterij en daarom zeer flexibel in te zetten, er is slechts een afscherming nodig.
 
Experts bekijken het resultaat van een opname van een lithografie.
 
Na het maken van de opname door de radiografische experts van Applus RTD werden de beelden van de kunstwerken direct bewerkt via geavanceerde software. De specialist van Applus RTD kunnen met desoftware contrasten aanpassen en zelfs kleuren toevoegen om de radiografische beelden duidelijker te maken en helder inzicht geven in de staat van de kunstwerken. Met radiografische beelden konden de keurmeesters van onder andere het Rijksmuseum de verborgen ‘geheimen’ ontdekken van de kunststukken en uitsluitsel geven over de authenticiteit ervan. De ‘geheimen’ die een kunstwerk hebben, kunnen bijvoorbeeld restauraties zijn die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Bovendien kunnen experts met dit inzicht wat vertellen over de manier waarop een kunstwerk is gemaakt; is het bijvoorbeeld gegoten of met de hand in elkaar gezet?
 
Radiografische opname van het zilveren beeldje
 
Zo bepaalde ‘Hoofd Restauratie en Conservatie’ bij het Rijksmuseum Robert van Langh met onze radiografieën dat één van de kunstwerken, een zilveren crucifix beeldje, daadwerkelijk door een 17e eeuwse kunstenaar is gemaakt, en geen kopie is. Door de gedetailleerde foto was te zien dat het beeldje uit verschillende delen was opgemaakt – het was zogenaamd ‘gedreven’ zilver. Als het een kopie zou zijn geweest, was dat niet zo vervaardigd. Het niet destructief onderzoek van de kunstwerken levert dus zeer waardevolle informatie op.
 
Meer weten over digitale radiografie voor kunstwerken of uw industriële installaties? Neem contact op. Voor de beelden over bovenstaand onderzoek bekijk ook deze video van TEFAF.
 
 
 
 
Spacer
Applus RTD

Onze internationale aanwezigheid